Przepis ten zaprezentowała na łamach czasopisma „Przyjaciółka” pani Danuta Garczyk ze wsi Gotępa. Gdy przeczytałem nazwę wsi od razu zacząłem jej szukać w internecie , ale niestety nie znalazłem takiej miejscowości. Wyszukałem natomiast wieś Potępa ,która położona jest w województwie śląskim w powiecie tarnogórskim. Nie wiadomo czy w gazecie był błąd, czy może ów wieś zmieniła nazwę i tym samym zniknęła z map Polski.
Składniki:
12,5 dkg mąki
5-7dkg margaryny
2 łyżki wody
3dkg utartego sera
40dkg twarogu
4 jaja
5 łyżek śmietany
Ząbek czosnku
2 cebule
Sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Z mąki , margaryny i wody oraz szczypty soli należy zagnieść kruche ciasto. Następnie ciastem wyłożyć tortownicę podnosząc brzegi ciasta n na 3centymetry i piec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku . Kiedy ciasto będzie już podpieczone ,musimy na wierzch nasypać starty żółty ser po czym nałożyć masę z twarogu z rozbitymi jajami z dodatkiem śmietany, posiekanego czosnku, soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu dekorujemy przysmażoną cebulą.
Słony torcik jest pyszny . Ja dodałem do masy twarogowej paprykowego pesto ,aby nabrał ciekawszego smaku. Podałem go z pieczoną papryką oraz paprykową konfiturą .Równie dobrze komponowałby się z sałatką z winegretem oraz na obiad z surówkami jak zapewnia pani Danuta. Pani Danuto ,tort niby nie słodki, a życie osłodził.