Przepisy

SŁONY TORT

Przepis ten zaprezentowała na łamach czasopisma „Przyjaciółka” pani  Danuta Garczyk ze wsi Gotępa. Gdy przeczytałem nazwę wsi od razu zacząłem jej szukać w internecie , ale niestety nie znalazłem  takiej miejscowości. Wyszukałem  natomiast  wieś Potępa ,która położona jest w województwie śląskim w powiecie tarnogórskim. Nie wiadomo   czy w gazecie był błąd, czy może  ów wieś zmieniła nazwę i tym samym  zniknęła z map Polski.

Składniki:

12,5 dkg mąki

5-7dkg margaryny

2 łyżki wody

3dkg utartego sera

40dkg twarogu

4 jaja

5 łyżek śmietany

Ząbek czosnku

2 cebule

Sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Z mąki , margaryny  i wody oraz szczypty soli należy zagnieść kruche ciasto. Następnie ciastem wyłożyć tortownicę  podnosząc brzegi ciasta n na 3centymetry i piec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku . Kiedy ciasto będzie już podpieczone ,musimy na wierzch nasypać starty żółty ser po czym nałożyć masę z twarogu z rozbitymi jajami z dodatkiem śmietany,  posiekanego czosnku, soli i pieprzu.  Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu  dekorujemy  przysmażoną cebulą.

Słony torcik jest  pyszny . Ja dodałem do masy twarogowej paprykowego pesto ,aby nabrał ciekawszego smaku. Podałem go z pieczoną papryką oraz paprykową konfiturą .Równie dobrze komponowałby się z sałatką z winegretem oraz  na obiad z surówkami jak zapewnia pani Danuta. Pani Danuto ,tort niby nie słodki, a życie osłodził.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *