Któż z nas nie pamięta bloku czekoladowego domowej roboty wykonanego przez nasze mamy i babcie. Przepis na ten blok wyszukałem w zeszycie z przepisami mojej mamy. Kajecik jak widać swoje lata już ma, ale jest to cenna pamiątka z czasów prl-u . Przeglądam go z wielkim sentymentem wspominając słodkości jakimi uszczęśliwiała nas mama.
Blok czekoladowy to przysmak, który wykonuje się bardzo szybko , więc nawet dla tych najbardziej leniwych nie będzie problemu ,aby go przyrządzić.
Składniki:
Podane wyżej składniki ,podgrzewając należy wymieszać ze sobą. Kiedy składniki będą ze sobą dobrze połączone należy powoli wsypywać 2,5 szklanki mleka w proszku i cały czas mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie do uzyskanej masy dodajemy pokruszone herbatniki, bakalie i galaretki w ilości … W ilości tak na oko. Całość wykładamy do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki , aż stężeje . Blok czekoladowy jest pyszny i sycący . Kiedy sobie konsumowałem ten przysmak od razu przypomniało mi się beztroskie dzieciństwo.