Jak zrobić szarlotkę z jabłek wiemy, gdyż możemy znaleźć dziesiątki przepisów na ten przysmak. Ja natomiast zaprezentuję przepis Pani Józefy Jeleń na szarlotkę z kapusty.
składniki:
50 dkg mąki 25 dkg „Palmy” 3 jaja główka kapusty 2 cebule śmietana sól pieprz
Wykonanie:
Mąkę należy posiekać nożem z margaryną , dodać jaja troszkę soli i tyle śmietany ,aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Kapustę należy przepołowić , ugotować, odsączyć i ostudzić. Cebule należy posiekać i podsmażyć , a następnie przepuścić przez maszynkę razem z kapustą. Otrzymany farsz przesmażamy jeszcze chwilę dodając sól i pieprz. Na podpieczony spód szarlotki należy wyłożyć farsz, a całość przykryć pozostałą częścią ciasta i zapiec w średnio rozgrzanym piekarniku. Pani Józefa zachęca , aby do szarlotki dodać trochę grzybków i podawać na gorąco. Ja muszę dodać od siebie , że mielenie kapusty do mnie nie przemawiało więc ją pokroiłem na kawałki , a do gotowego farszu dodałem dwa ugotowane starte ziemniaki , aby farsz był gęsty i zwarty. Taka szarlotka jest bardzo smaczna i moim zdaniem jest bardzo, bardzo sycąca . Świetnie komponuje się z dobrze przyprawionym czerwonym barszczem.