Przepisy

Pizza                                                                                      

Dzisiaj zaprezentuje Wam przepis na pizzę jaki nadesłała do redakcji „Kobiety i życie” pani Ewa Rydel z Krakowa. Od razu ostrzegam , że fanatycznym zwolennikom włoskiej pizzy ten przepis na pewno  się nie spodoba. . Pizza ta jest rodem z prl-u ,świadczy o tym między innymi fakt, że sos do pizzy robiony jest na zasmażce . Przyznam szczerze ,że nie jadłem  jeszcze pizzy z takim sosem , ale cieszę się ,że podczas dzisiejszej kolacji będzie to mój pierwszy raz. Ja nie jestem osobą , która jada  pizzę tylko na cienkim cieście  z małą ilością składników i skropioną oliwą z oliwek. Wręcz przeciwnie lubię czasami zjeść  pizzę na grubym cieście   z różnymi sosami i oczywiście z keczupem. Wiem ,że przez moje wyznanie podpadłem wielu osobom i teraz nie mogę liczyć na ich sympatię. No cóż, taki już ze mnie podpadziocha.            Kilka godzin później …                                           Jestem już po konsumpcji pizzy i muszę powiedzieć ,że moje wrażenia są pozytywne. Ciasto jest kruche, rozpływające się w ustach ,a sos bardzo wyrazisty w smaku. Pizza tak jak pisałem jest rodem z prl-u i aby zachęcić was do jej upieczenia muszę uciec się  do manipulacji . Myślicie , jak to zrobię?  A tak to zrobię : pizza  ta różni się od tradycyjnej włoskiej pizzy dlatego zaznaczam  ,że jest to przepis tylko dla ludzi  o otwartych umysłach 😉                            

Składniki na ciasto:         

-2 filiżanki mąki 

-łyżeczka soli               

 -pół łyżeczki proszku do pieczenia  

 – filiżanka płynu(zmieszane pół na pół mleko z oliwą)    

Na sos:    

-łyżka tłuszczu

-łyżka mąki    

-2 łyżki koncentratu pomidorowego     

-bulion do rozprowadzenia sosu   -mała cebula              

-przyprawy (majeranek, tymianek , sól , pieprz)

Pozostałe składniki:

-boczek

-mortadela

-pomidory w plastrach

-tarty ser około 20 dkg

  Sposób wykonania:                                               

 Mąkę, proszek do pieczenia , sól  wsypujemy do miski dolewamy mleko z oliwą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Powstałe ciasto musimy rozwałkować i ułożyć na blaszce do pieczenia  , nakłuwamy  widelcem i lekko podpiekamy w temperaturze 190 stopni. Ja użyłem prostokątnej blaszki o wymiarach 36×25 centymetrów. W międzyczasie przyrządzamy sos :należy delikatnie podsmażyć cebulę  na łyżce tłuszczu, dodać mąkę  ,a do powstałej zasmażki dodać koncentrat  pomidorowy i rozprowadzić całość bulionem.  Na koniec dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę na delikatnym ogniu gotujemy. Podpieczony placek  smarujemy sosem , następnie posypujemy serem  i na wierzchu układamy pozostałe  składniki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ,aż nam się całość ładnie zarumieni.

   Pani Ewo ,pyszna pizza.

Przepis został zamieszczony w czasopiśmie „Kobieta i życie”  02.01. 1977 roku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *