Dzisiaj zaprezentuje Wam przepis na pizzę jaki nadesłała do redakcji „Kobiety i życie” pani Ewa Rydel z Krakowa. Od razu ostrzegam , że fanatycznym zwolennikom włoskiej pizzy ten przepis na pewno się nie spodoba. . Pizza ta jest rodem z prl-u ,świadczy o tym między innymi fakt, że sos do pizzy robiony jest na zasmażce . Przyznam szczerze ,że nie jadłem jeszcze pizzy z takim sosem , ale cieszę się ,że podczas dzisiejszej kolacji będzie to mój pierwszy raz. Ja nie jestem osobą , która jada pizzę tylko na cienkim cieście z małą ilością składników i skropioną oliwą z oliwek. Wręcz przeciwnie lubię czasami zjeść pizzę na grubym cieście z różnymi sosami i oczywiście z keczupem. Wiem ,że przez moje wyznanie podpadłem wielu osobom i teraz nie mogę liczyć na ich sympatię. No cóż, taki już ze mnie podpadziocha. Kilka godzin później … Jestem już po konsumpcji pizzy i muszę powiedzieć ,że moje wrażenia są pozytywne. Ciasto jest kruche, rozpływające się w ustach ,a sos bardzo wyrazisty w smaku. Pizza tak jak pisałem jest rodem z prl-u i aby zachęcić was do jej upieczenia muszę uciec się do manipulacji . Myślicie , jak to zrobię? A tak to zrobię : pizza ta różni się od tradycyjnej włoskiej pizzy dlatego zaznaczam ,że jest to przepis tylko dla ludzi o otwartych umysłach 😉
Składniki na ciasto:
-2 filiżanki mąki
-łyżeczka soli
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
– filiżanka płynu(zmieszane pół na pół mleko z oliwą)
Na sos:
-łyżka tłuszczu
-łyżka mąki
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-bulion do rozprowadzenia sosu -mała cebula
-przyprawy (majeranek, tymianek , sól , pieprz)
Pozostałe składniki:
-boczek
-mortadela
-pomidory w plastrach
-tarty ser około 20 dkg
Sposób wykonania:
Mąkę, proszek do pieczenia , sól wsypujemy do miski dolewamy mleko z oliwą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Powstałe ciasto musimy rozwałkować i ułożyć na blaszce do pieczenia , nakłuwamy widelcem i lekko podpiekamy w temperaturze 190 stopni. Ja użyłem prostokątnej blaszki o wymiarach 36×25 centymetrów. W międzyczasie przyrządzamy sos :należy delikatnie podsmażyć cebulę na łyżce tłuszczu, dodać mąkę ,a do powstałej zasmażki dodać koncentrat pomidorowy i rozprowadzić całość bulionem. Na koniec dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę na delikatnym ogniu gotujemy. Podpieczony placek smarujemy sosem , następnie posypujemy serem i na wierzchu układamy pozostałe składniki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ,aż nam się całość ładnie zarumieni.
Pani Ewo ,pyszna pizza.
Przepis został zamieszczony w czasopiśmie „Kobieta i życie” 02.01. 1977 roku